Dieet en een slechte adem: tips voor een frisse mond

Dieet en een slechte adem: tips voor een frisse mond

Een slechte adem is onaangenaam. Voor iedereen. Toch is het een goed teken als je op dieet bent. Niet iedereen heeft er last van, maar het kan hinderlijk zijn. Gelukkig is er iets aan te doen, dus het is geen reden te stoppen met afvallen.

Minder speekselproductie

Door te kauwen produceren we speeksel. Dat speeksel maakt ons voedsel zacht en makelijk door te slikken. Speeksel werkt ook als natuurlijk reinigingsmiddel voor onze tanden. Maar als je slechts één maaltijd per dag eet, die bestaat uit verschillende soorten voedsel waarop je moet kauwen, is het zelfreinigend proces ook beperkt. Daardoor kun je een slechte adem krijgen.

De stofwisseling verandert

Wanneer je een dieet volgt zonder koolhydraten, verandert je metabolisme. Als er geen koolhydraten voorradig zijn, gaat het lichaam vet verbranden voor de energievoorziening. Hierbij komen ketonen vrij, een type zuur die in de lever wordt aangemaakt. Een deel van die zuren plas je uit. Het zuur aceton verlaat het lichaam via de adem, en dat ruik je.

Tips voor een frisse adem tijdens het afvallen

  1. Eet 2-3 eetlepels zachte tarwe en/of lijnzaad na de Precon-maaltijd. Gebruik hierbij tenminste 1 glas mineraalwater om verstopping te voorkomen.
  2. Poets je tanden na elke maaltijd. Mondspoelen kan ook helpen.
  3. Spoel de mondholte na elke maaltijd met water en drink een glas mineraalwater bij de maaltijd.
  4. Chlorofyl tabletten. Chlorofyl heeft een geur neutraliserend effect. Dit effect is wetenschappelijk onderzocht en voorkomt de vorming van slechte mond- en lichaamsgeur van binnenuit. Ook tijdens een dieet. Chlorofyl tabletten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Suikervrije kauwgom kan helpen

Suikervrije kauwgom of snoep zijn een geschikt alternatief, mits je de hoeveelheid in de gaten houdt. Suikervrije kauwgom of snoep bevatten zoetstoffen en calorie houdende suikervervangers. Af en toe op suikervrij kauwgum of snoep kauwen is geen probleem, maar maak er geen gewoonte van. Gebruik het echt alleen als je last hebt van een slechte adem.