Afslanken door je vetreserves doelgericht af te bouwen

Afslanken door je vetreserves doelgericht af te bouwen

Als je wil afslanken is het belangrijk dat je de inname van calorieën beperkt. Daarnaast is het even belangrijk om ook je calorieverbruik te verhogen. Dat kan je doen door te bewegen en met andere woorden te sporten. Je valt namelijk het best af als je je vetreserves aanspreekt. Waarom gaan sporten en afslanken goed samen? Welke sporten zijn het meest geschikt om vetreserves af te bouwen?

Afslanken: vetcellen afbreken

Het is onmogelijk om af te vallen zonder je calorieënverbruik te verhogen. Om dagelijks voldoende calorieën te verbruiken is het belangrijk dat je beweegt. We zijn nu eenmaal gemaakt om te bewegen.

Vetreserves kan je enkel afbouwen door cardio training. Hierbij is het belangrijk dat je meerdere keren per week en over een langere periode beweegt. Heb je last van overgewicht? Dan begin je best met sporten zoals aquarobics, fietsen en nordic walking. Dit omdat deze sporten geen schokken veroorzaken. Als je wil afslanken is het belangrijk dat je sporten kiest waarbij je veel calorieën per minuut verbruikt.

Extra energie consumeren

Tijdens het sporten kan je extra energie verbruiken. Enkele gemiddelde waarden voor energieverbruik zijn bijvoorbeeld:

  • Hardlopen: 10 kcal per minuut
  • Fietsen: 5 kcal per minuut
  • Wandelen: 5 kcal per minuut
  • Aquarobics: 5 kcal per minuut
  • Nordic Walking: 7 kcal per minuut

Let wel op: deze waarden zijn afhankelijk van persoon tot persoon. Ze hangen bijvoorbeeld af van het lichaamsgewicht, het tempo en de juiste techniek.

Aandachtpunten sporten en afslanken

Wil je afslanken door je vetreservers af te bouwen en te beginnen met sporten? Begin dan zachtjes en verhoog de inspanning heel langzaam, maar regelmatig. Hardlopen, nordic walking en aquarobics zijn niet eenvoudig. Het is aangeraden om enkele lessen bij te wonen om de juiste techniek aan te leren. Naast een rustige aanpak is een goede outfit ook belangrijk. Kies schoenen die schokken dempen en steun bieden. In de sportwinkel kunnen ze je hier perfect over adviseren. Kies daarnaast voor functionele ademende kledij en kleed je aan in verschillende lagen. Zo voorkom je oververhitting of onderkoeling.